Hoe staat het met de wijnbouw in Península de Setúbal in 2013
De regenachtige winter en voorjaar waren
goed voor de wijngaarden. Grondwater
is op peil om in de droge zomer de wijnstokken te voorzien van
voldoende water en voeding. Het blad ontwikkelt zich goed zodat er volop
fotosynthese plaats zal vinden om de druiven gedurende de zomer te laten
rijpen.
De druiven groeien in een normaal tempo,
met goede bloeiende, gezonde bessen, en
binnen de normale cyclus. De warme en droge
zomer die er tot nu toe is moeten
een goede oogst bieden zodat binnen de
normale geplande oogstperiode gde druiven geplukt kunnen worden.
Het is nog te vroeg om nu al iets van de kwaliteit te zeggen, maar als de zomer warm en droog blijft (in ieder geval het niet veel regent) tot september dan is de verwachting dat 2013 een geweldig jaar gaat worden.
Het is nog te vroeg om nu al iets van de kwaliteit te zeggen, maar als de zomer warm en droog blijft (in ieder geval het niet veel regent) tot september dan is de verwachting dat 2013 een geweldig jaar gaat worden.
Peninsula de Setúbal Regio
Casa Ermelinda Freitas (CEF) is gelegen in de regio Península de Setúbal (ten zuiden van Lissabon), een buitengewone locatie voor het produceren van wijnen.
De wijngaarden worden omringd door de AtlantischeOceaan en door de rivieren de Taag en de Sado. De bodem bestaat uit zand, vergelijkbaar met strandzand, en is zeer rijk aan water, welke een belangrijke rol bij de rijping van de druivenspelen. De wind van de oceaan en rivieren koelt de wijnstokken tijdens de droge zomers, waardoor de wijnen zachtheid en elegantie krijgen.
Het is in deze zandgronden waar de Castelão (aka Periquita)* groeit. Dit kenmerkend ras van de Regio Peninsula de Setúbal maakt voor 40% deel uit van de wijngaarden van CEF. Fernão Pires** en Moscatel*** zijn de andere druiven giganten van de regio. In totaal teelt CEF 18 druivensoorten, geplant op een oppervlakte ter grootte van 315 voetbalvelden . Ze produceren meer dan 5 miljoen liter per jaar (meer dan 6,6 miljoen flessen).
* Castelão (aka Periquita)
Dit ras gedijt in warme klimaten en droge gronden, waar het zijn volledige potentieel bereikt. Het heeft geconcentreerde aroma’s met intense frambozen en rode bessen smaken. Geschikt om te ouderen.
Wordt geteeld in: Lisboa, Ribatejo, Península de Setúbal en de Algarve.
** Fernão Pires (aka Maria Gomes)
De afkomstige wijnen van dit ras heeft een goed alcoholpercentage, een lage zuurgraad en rijke intense bloemige aroma's. Het is een van de meest geteelde rassen in Portugal.
Wordt geteeld in: in: Trás-os-Montes, Bairrada, Beiras, Lisboa, Ribatejo, Península de Setúbal en de Azoren.
*** Moscatel
Er
wordt aangenomen dat dit druivenras oorspronkelijk Oosters is en dat het door
de Romeinen naar Portugal gebracht is.
Wordt geteeld in: Península de Setúbal en de Douro. De gulle
wijnen Moscatel de Setúbal zijn de meest bekende wijnen gemaakt van deze
variëteit, die zeer aromatisch en complex is.
Wordt geteeld in: Península de Setúbal en de Douro.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten