woensdag 22 februari 2012

Is Zwitserland een wijnland?


Zwitserland, vooral bekend vanwege zijn bergen en natuurschoon. Maar is Zwitserland ook een wijnland? Daar wilde ik achterkomen in het Zwitserse kanton Wallis (Valais). 
Zwitserland kent 6 wijnbouw regio’s: Geneve (Genf), Waadt (Vaud), 3 meren regio (Neuchatel en omgeving), Wallis (Valais), Tessin (Ticino) en Deutsche Schweiz. Wallis is de grootste producent (5200 hectare). In totaal kent Zwitserland +/- 15.000 hectare wijnbouw. Dit is ongeveer 10% van de wijnbouw in de Bordeaux (Frankrijk). Met andere woorden Zwitserland is een kleine speler in deze markt.
De Zwitsers consumeren voornamelijk hun eigen wijn en hebben nauwelijks behoefte om wijnen te exporteren. De productie kosten liggen ook nog eens erg hoog door arbeidsintensieve wijngaarden en hoge arbeidskosten. Dit maakt dat de wijnen duurder zijn dan in andere producerende wijnlanden.
Ik heb gelezen dat Zwitserland zo’n 50 inheemse wijnsoorten kent. Daarnaast worden er ook internationale soorten verbouwd. Dit alles zorgt voor een grote diversiteit aan wijnen die
geproduceerd worden.

De hoogst gelegen wijngaarden van Europa liggen in Zwitserland. De wijngaarden van de St. Jodern Kellerei coöperatie liggen op 800 – 1200m hoogte. Deze coöperatie verbouwt diverse druivenrassen waaronder de Heida. In Frankrijk is dit ras bekend onder de naam Savignin en in Duitsland wordt deze Traminer genoemd. Van de Heida worden witte wijnen gemaakt. De Heida van de St. Jodern kellerei heeft een bouquet van noten en honing en een lange afdronk. Lekker bij “Alpenkäse”. Helaas is deze (nog) niet in Nederland verkrijgbaar. Maar een aanrader voor een ieder die een bezoek aan
Zwitserland brengt.

Een andere aanrader is Petite Arvine. Ook wel Arvine genoemd. Een zeldzame inheemse druif waar ook topwijnen van gemaakt worden. Verschillende wijnen van deze druif heb ik geproefd en allen erg mooi. De Petite Arvine Chateau Lichten van de familie Rouvinez Frères uit Sierre heb ik gedronken bij een biefstuk met een kerrie sabayon. Verrassend en niet alledaags maar de combinatie kerrie en Petite Arvine zorgt voor een derde smaakexplosie.
Ook rode wijnen als Cornalin, Humange en Diolinoir mogen er zijn. En de alom bekende Pinot Noir en Pinot Gris doen het hier erg goed.
Helaas genieten de wijnen nauwelijks bekendheid buiten Zwitserland. Maar dat ligt zeker niet aan de kwaliteit. Zwitserland is klein in de wijnwereld maar toch groots in de wijnen
Concluderend ben ik zeer onder de indruk van de wijnen uit dit land. Behalve een wandel/alpinisme land mag Zwitserland in mijn ogen tot dé wijnlanden gerekend worden.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten